De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


marți, 28 februarie 2012

74% dintre parinti nu sunt de acord cu infiintarea clasei pregatitoare

In perioada 21-27 februarie 2012 Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a efectuat un sondaj de opinie on-line  in randul personalului din invatamant si parintilor.
Conform acestui sondaj, 25,88% dintre parinti sunt multumiti de infiintarea clasei pregatitoare iar 74,12% nu sunt de acord cu infiintarea acesteia.
Dintre cei care sunt de acord cu infiintarea clasei pregatitoare, 65,15% considera ca sistemul de invatamant nu este pregatit pentru a introduce aceasta clasa incepand cu anul scolar 2012-2013.
In privinta profesorilor care au raspuns la acest sondaj rezultatea sunt asemanatoare cu cele efectuate in randul parintilor, diferentele fiind sub marja de eroare de 3%.
Mai mult, din cele 1863 de persoane, in proportie de 55,56% sustin ca aceasta clasa trebuie sa functioneze la gradinita.
Dupa parerea celor care au raspuns la sondaj, cele 3 conditii minime necesare functionarii optime a clasei pregatitoare sunt:
-         baza materiala (banci, scaune, grupuri sanitare, spatiu suficient in sala de curs, etc);
-         existenta programei scolare ;
-         corpul profesoral special format.

Aproximativ 74% dintre cei care au raspuns, considera ca cele 3 conditii minime trebuie asigurate de catre minister, 17% de catre autoritatile locale si 9% de catre parinti si profesori.

Fara aceste conditii minime principalele riscuri enumerate de catre repondenti, sunt:
-         copii suprasolicitati, nespravegheati, surmenati, stresati si obositi;
-         dezechilibrul emotional si nu numai, al copilului, la o varsta atat de frageda;
-         copiii vor fi cobaii unui experiment nereusit;
-         premisele cresterii abandonului si esecului scolar;
-         randament scolar scazut;
-         dezvoltarea fizica defectuoasa din cauza mobilierului scolar.

Sondajul a fost realizat on-line, in perioada 21-27 februarie 2012. La acest sondaj au raspuns 1865 de persoane, din care 765 parinti. Marja de eroare a sondajului este de 3%

sursa: www.fsli.ro 

vineri, 17 februarie 2012

Coaliția 52 are susținerea politicienilor



Membrii Coaliției 52 din Constanța au organizat astăzi, 17 februarie 2012, masa rotundă cu tema “Respect și responsabilitate pentru dialogîn timpul căreia le-au fost prezentate parlamentarilor din județ, consilierilor locali și județeni și altor reprezentanți ai autorităților amendamentele propuse pentru schimbarea Legii 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică.
Prin completarea legii cu aceste amendamente, Coaliția 52 dorește să ofere un cadru real și onest pentru consultarea societății civile atunci când autoritățile intenționează să ia decizii.
La masa rotundă din Constanța au participat 3 parlamentari, 1 consilier județean și 3 consilieri locali. Au mai răspuns invitației și 2 primari, 2 delegați ai altor primării. Dintre aceștia, au fost de acord cu inițiativa Coaliției 52 și au spus că susțin demersul de îmbunătățire a legii transparenței  toți cei 3 parlamentari constănțeni, 1 consilier județean și 3 consilieri locali, 2 primari și 2 delegați ai primăriilor.

            În cadrul evenimentului, invitații au declarat că sprijină inițiativa Coaliției 52, unii dintre aceștia recomandând nuanțarea amendamentelor propuse, deferențierea termenelor de dezbatere a actelor normative în funcție de importanța domeniului ce urmează a fi reglementat și o definire mai riguroasă a termenilor și noțiunilor cu care operează legea transparenței decizionale.

            Coaliția 52 a organizat astăzi evenimente similare în 16 orașe din țară: Cluj, Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Reșița, Deva, Timișoara, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Tulcea, Bacău, Iași, Ploiești, Craiova, Suceava și București.
Observațiile parlamentarilor și reprezentanților autorităților locale și județene de la aceste mese rotunde vor fi centralizate și folosite pentru a definitiva forma amendamentelor propuse pentru schimbarea Legii 52/2003. Ulterior, aceste amendamente vor fi transmise parlamentarilor din toate județele țării, urmând ca acei parlamentari care au declarat că vor susține acest demers să înceapă procesul de modificare legislativă în Parlamentul României.

Toate persoanele interesate pot afla cine sunt sunt parlamentarii care sunt alături de Coaliția 52, accesând harta interactivă de pe site-ul www.advocacy.ro.
De la înființarea Coaliției 52 în 25 ianuarie 2012, până în 17 februarie 2012 au aderat 325 de persoane, cetățeni sau reprezentanți ai societății civile, sindicate, patronate. Pentru că lista este deschisă pe site-ul www.advocacy.ro, numărul membrilor acestei coaliții este în continuă creștere.

miercuri, 15 februarie 2012

Lenea ca miză electorală

După câte constat, maşinăria băsistă pregăteşte pentru 2012 o nouă temă de campanie electorală: lenea la români.
După ce în 2004 a anunţat că începe lupta anticorupţie (dar a fost înfrânt), după ce în 2008 a anunţat că va conduce cruciada anticomunistă (dar a fost biruit), domnul Băsescu (şi compania) ne bate acum, mai pe faţă, mai subliminal, un nou cui electoral: românii sunt leneşi, în România nu se prea munceşte; dar noi vom pune ţara la treabă. Dacă ne alegeţi tot pe noi !
Zău? I-auzi brâul ! Mă, voi vă puneţi cu taman cu lenea? Păi nici nu ştiţi ce pierdeţi. Pe lângă alegeri-vreau să spun...
Premierul Răzvan Ungureanu: "Este inadmisibil să ajungi pe străzile unei localităţi în România şi să îi vezi pe militari desfundând drumurile, în timp ce beneficiarii direcţi, care sunt şi concetăţenii noştri, stau în casă, la căldură. Şi am văzut cu toţii, aceasta se întâmplă. Şi la inundaţii, şi la nămeţi. (...) Nu se poate aşa ceva.... Nu putem plăti lenea la nesfârşit. Este lipsă de respect faţă de cei care stau 24 de ore îngheţând ca să dea drumul la salvări, să rezolve situaţiile de urgenţă." (vezi video)

Liderul PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader: "Din 80 de oameni sau 64, câţi au murit, unul singur a murit în maşină, restul au băut şi au adormit acolo."(vezi video )

Premierul Răzvan Ungureanu: "Pur şi simplu am unificat programele de lucru în toate instituţiile administraţiei centrale. Asta este tot. Nu este absolut nicio altă problemă. Cred, de fapt, că într-adevăr ceea ce contează este ca timpul de lucru legal de la 8.00 la 16.00 să fie folosit cât mai bine. Asta este totul" (vezi video)

Apropo, adresa de mai jos este încă o tâmpenie rezultată din exces de zel şi slugărnicie. EVIDENT CĂ NU SE POATE APLICA ÎN UNITĂŢILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT ÎN CAZUL PERSONALULUI DIDACTIC.


vineri, 10 februarie 2012

MASĂ ROTUNDĂ: Mai mult respect în relația dintre autoritățile publice și cetățeni

Coaliţia 52 începe dezbaterile!
Vă invităm să luaţi parte la masa rotundă intitulata „Mai mult respect în relația dintre autoritățile publice și cetățeni prin modificarea Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică”, eveniment ce se va desfaşura vineri, 17 februarie 2012, de la ora 11:00, în Sala de protocol a Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța. Acţiunea este organizată de Coaliția 52.
Alături de membri ai societății civile, parlamentari din județul Constanța și de reprezentanți ai autorităților locale, vor fi dezbătute problemele apărute în aplicarea Legii 52/2003.
Vor fi supuse dezbaterii amendamentele pe care Coaliția 52 le consideră imperios necesare la această lege.
La nivel național, în mai multe orașe din România, cetățenii au manifestat pentru RESPECT ȘI DIALOG în relația cu autoritățile publice. Subiectul mesei rotunde corespunde în primul rând cerințelor actuale ale cetățenilor care continuă să facă presiuni în întreaga țară. În același timp, aduce în atenția opiniei publice rezultatul cercetării realizate de Academia de Advocacy privind modalitatea în care primăriile de municipii, consiliile județene și ministerele înțeleg să respecte prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Concluziile cercetării reflectă dezinteresul majorității autorităților publice fată de dialogul cu cetățeanul, fapt care poate duce la descurajarea celor care doresc să fie consultați și implicați în luarea deciziei publice.

marți, 7 februarie 2012

Politica minorita(u)rilor

Pe bună dreptate, România a fost deseori lăudată pentru prevederile constitutionale care permit minorităților naționale să fie reprezentate de drept în Parlament. Numai că parlamentarii minorităților (și nu mă refer la UDMR), în cel mai pur stil românesc, fac de ani de zile jocurile politice ale puterii (oricare ar fi aceasta), salvând sau îngropând, la limită, premieri, guverne și moțiuni de cenzură. O tranzacție reciproc avantajoasă cu voturile cetățenilor minoritari. Deși nu cunosc, în ultimii ani, vreun demers major (repet, major) pe care această specie aparte de parlamentari să-l fi reușit pentru minoritățile pe care pretind că le reprezintă (ca dovadă, povestea fără sfârșit cu statutul minorităților naționale).
Pierzându-se în jocuri politicianiste meschine, acești oameni uită că se află în parlament ca reprezentanți ai unor organizații ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale și nu ca reprezentanți ai unor partide politice. Deci, ei nu sunt politicieni; sau, în orice caz, nu sunt  politicieni  pe de-a-ntregul; și n-ar prea fi cazul să facă un alt tip de politică decât politica organizațiilor care i-au trimis acolo și politica interesului național.  Dacă mai există interes național...

Art. 62 (2)  din Constituția României
Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condiţiile legii electorale. Cetăţenii unei minorităţi naţionale pot fi reprezentaţi numai de o singură organizaţie. 


luni, 6 februarie 2012

Casa de Ajutor Reciproc - Învăţământ Constanţa, alternativă a creditului bancar

În contextul înăspririi condiţiilor pentru obţinerea unui credit bancar, Casa de Ajutor Reciproc - Învăţământ Constanţa reprezintă alternativă viabilă şi facilă pentru a împrumuta bani rapid şi cu o dobândă mică.
Pentru a putea beneficia de un împrumut este nevoie să deveniţi membru C.A.R.
Poate fi membru C.A.R. Învăţământ Constanţa orice salariat din sistemul de învăţământ de stat al judeţului Constanţa. Cotizaţia lunară este  de minim 20 de lei şi maxim 150 de lei şi este necesară pentru constituirea fondului social personal al membrului C.A.R.
Împrumutul se acordă după minim 3 luni de la înscriere. Cuantumul maxim al împrumutului este de 3 ori fondul social al membrului C.A.R.
Dobânda este 1,5%, aplicată la soldul rămas la împrumut în fiecare lună, adică 9,75 % pe an.

vineri, 3 februarie 2012

Slugi cu CV sau CV-uri cu slugi?

Într-o discuție amicală cu unul dintre membrii de sindicat, pornind de la actuala situație a învățământului românesc, m-am întrebat, mai mult retoric, care ar fi, pentru un cadru didactic, motivația acceptării sau păstrării funcției de inspector școlar sau, mai rău, a funcției de inspector școlar general. Răspunsul a venit sec: "Pentru CV..."
Eu nu mi-am imaginat niciodată că postura de slugă ar putea cântări atât de mult, în sens pozitiv, într-un CV. 
Căci nu identific o altă caracterizare dacât aceea de slugă pentru cineva care acceptă să aplice orbește și  fără orice urmă de demnitate deciziile aberante ale actualului regim politic și ale ministrului Funeriu. Aici intră în discuție și unii directori. Din păcate, din ce în ce mai mulți.
Mărturisec că sunt în continuare nedumerit, pentru că nu-mi dau seama care e ordinea priorităților: să fii slugă cu CV sau să ai CV de slugă?

DEX
SLÚGĂ, slugi, s. f. I. 1. Persoană angajată pentru a munci în gospodăria sau în mica întreprindere a altuia, fiind retribuită în bani sau în natură. ◊ Expr. (Înv.) Sluga dumitale (sau dumneavoastră), formulă de salut sau de răspuns la salut. ♦ Fig. Persoană care susține sau apără orbește interesele altuia, în schimbul unor avantaje materiale. 2. Fig. Persoană subordonată alteia și obligată, din cauza condițiilor sociale în care se află, să-i execute voința. 3. (Înv.) Slujitor înarmat de pe lângă casa sau din suita unui boier. II. (Rar) Aparat simplu, format dintr-o scândură scobită la un capăt, care se folosește la scoaterea cizmelor fără ajutorul cuiva; trăgătoare. – Din sl. sluga. 

joi, 2 februarie 2012

180 de grădiniţe noi

În mediul rural ar putea  fi construite 180 de grădiniţe noi, cu program normal - potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Documentaţia tehnico-economică prezentată spre aprobare propune construirea în mediul rural a 180 grădiniţe noi cu 3 și 4 săli de grupă, cu program normal, având funcţiunile cerute de normele educaţionale în vigoare (săli de grupă, vestiar, izolator, grup sanitar interior, spaţii auxiliare pentru personal şi depozitare, instalaţii de apă curentă, încălzire centrală).
Construcţiile vor avea regim de înălţime parter, structură din zidărie portantă, acoperiş tip şarpantă din lemn cu învelitoare din tablă şi termoizolaţie pe exterior.
Incinta va cuprinde spaţii de joacă, spaţii verzi, căi de acces pietonale şi auto, inclusiv dotări pentru persoane cu dizabilităţi (rampe şi grup sanitar).
Finanţarea obiectivelor de investiţii se face din împrumutul acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Prin finanţarea acestor obiective de investiţii se dezvoltă reţeaua învăţământului preşcolar în cadrul comunităţilor dezavantajate.

miercuri, 1 februarie 2012

Claudiu Crăciun

Oameni buni,
Ce mai vreți? Ce mai doriți ? Ce mai așteptați ? Ce mai visați? Ce mai căutați?
Ce mai faceți, oameni buni? E bine?

Claudiu Crăciun:
"Sunt timpuri dificile, în care o ţară nu are încredere în politicienii ei, dar are încredere în cetăţenii ei. Însă ar trebui să aibă încredere în ambele entităţi. Acesta este cel mai important mesaj din Piaţa Universităţii: «Vrem să avem încredere în politicieni/ vrem să avem încredere în democraţie/ vrem să avem încredere în instituţiile publice. Dar nu faceţi să ne fie atât de greu.(...) Unii dintre ei protestează de două săptămâni în continuu la - 15 grade. Vă rog să aplaudaţi şi să salutaţi alături de mine oamenii care au redat încrederea României în democraţie."



Vezi AICI video cu subtitrare




surse video: youtube

Prevederile care împiedicau reţinerea cotizaţiei pe statul de plată au fost suspendate

Prin Sentinţa civilă nr.70/27.01.2012, pronunţată în dosarul nr. 1689/59/2011, Curtea de Apel Timişoara – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal  a admis acţiunea promovată şi precizată de reclamantul Sindicatul Independent al Învăţământului Preuniversitar din Judeţul Timiş împotriva pârâţilor Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice şi a dispus suspendarea executării anexelor nr. 2 şi 4 ale Ordinului comun al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Finanţelor Publice nr. 4576/11.07.2011/230/18.10.2011/ 2445/15.09.2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, până la pronunţarea instanţei de fond.

sursa: portalul instanţelor de judecată - Curtea de Apel Timişoara